Yrkesprogrammen lyckade, trots marginell minskning

I sitt senaste nyhetsbrev skriver utbildningsminister Jan Björklund (FP) om de nya yrkesprogrammen på gymnasiet. Björklund berättar att dessa program fick stark kritik från oppositionen. De rödgröna menade att elever som valde att gå på de nya yrkesprogrammen skulle sjunka med 10-12 procent. Nu har siffrorna äntligen kommit från Skolverket och de visar att yrkesprogrammen har minskat något, närmare bestämt med 3,9 procent. Dock talar vi inte om siffror som 10-12 procent, fortsätter Utbildningsministern.

Den marginella minskningen beror sannerligen på att eleverna nu vet att de kan välja själva om de vill läsa in högskolebehörighet eller inte på yrkesprogrammen.


En kraftig ökning av elever som är intresserade av det tekniska gymnasieingenjörsprogrammet samt det estetiska programmet har kunnat urskönjas. Ökningen på det tekniska programmet beror troligtvis på att vi har återinfört gymnasieingenjörsexamen. Vi har en stor brist på denna yrkeskategori, arbetsledare på verkstadsgolvet, skriver Björklund.


Fler utbildningar som ökar är; byggprogrammet samt barn- och fritidsprogrammet. Även hotell och restaurang samt livsmedelutbildningarna ökar. Handels- och administrationsprogrammet har minskat, men detta beror förmodligen på att ett nytt ekonomiprogram har inrättats, menar Björklund. Även vård- och omsorgsprogrammet fortsätter att tappa för andra året i rad. Här handlar tappet troligtvis på att ungdomarna har en bild av hur det är att arbeta inom vårdsektorn.

Läs hela Jan Björklunds nyhetsbrev här.