Tusentals nya bostäder och manipulerande socialdemokrater

Medan alliansen tar fram den ena detaljplanen efter den andra för att ge plats för tusentals nya bostäder ägnar sig socialdemokraterna åt små udda piruetter i bostadspolitiken.

Enbart två av de senaste detaljplanerna Söderdalen i Jakobsberg och Barkarbystaden rymmer tillsammans nästan 3000 lägenheter. Att Barkarbystaden är i full gång kan väl knappast ha undgått någon som rör sig i kommunen. Snart kommer också området mitt emot gymnasieskolan som heter Söderdalen att erbjuda en liknande vy med stök och lyftkranar. Till detta kommer nya bostäder vid gamla brandstationen, invid Vattmyravallen, i  Bolinder Strand, Viksjö centrum och Kallhälls centrum. Ett nytt bostadsområde invid Nybergsskolan på Söderhöjden är i det närmaste färdigbyggt.

Socialdemokraterna har tagit ett för dem vägledande initiativ i bostadspolitiken utan att ha fått medhåll från något annat parti. Man vill att kommunen skall börja skänka bort mark till ett begränsat antal hushåll för att de ska bygga några villor. Genom att marken skänks bort skulle man bara behöva betala för själva huset som kostar ca 2 miljoner.  Det tycker nämligen (s) är ett lagom pris för en villa. Johansson-villor har man kallat dem.Visst är det bra med politiker som vill väl och vill vara snälla. Och det är ju inte så svårt att vara snäll när man inte behöver ta av sina egna tillgångar för att ge bort något. Frågan är om alla de övriga hushållen i Järfälla tycker att det är vare sig snällt eller rättvist. Kanske skulle man ge bort trisslotter i stället. Det skulle ju vara uttryck för samma princip. Bara lite krångligare att kvittera ut vinsten eftersom den består av en billig villa som först skall säljas till marknadens ordinarie pris för att sedan kasseras in.

När inte ens kamraterna i vänsterpartiet ville stödja sossarnas bostadspolitiska hugskott förstår man hur egensinnigt och bort i tok deras tankegångar är.

Inom Flottiljområdet har Panghus byggt ett tiotal villor, små och yteffektiva med mycket små tomter som utannonserades för knappt 3 mkr. Då har man förstås fått betala både hus och tomt enligt gängse sed vid husköp. Det är en betydligt bättre ordning i både skattebetalarnas och villakollektivets intresse. Ingen är nämligen betjänt av att politiker försöker manipulera marknaden oavsett grad av snällhet.

Lars Bergstig

Gruppledare folkpartiet liberalerna