Total kollaps i Järfällas skolor

 Årets skolranking som Lärarförbundet genomför bland landets 290 kommuner har presenterats och siffrorna för Järfälla är dåliga. Järfällas skolor tappar placeringar i 10 av 15 områden.     -Tyvärr visar den här rapporten att Järfällas styrande politiker efter bara ett år helt har tappat kontrollen över Järfällas skolor. Det här är ett år av värdefull tid som eleverna inte kommer få tillbaka. Det är personalen och eleverna som drabbas hårdast när politikerna brister i arbetet, säger Anders Bengtsson (FP) ledamot i Barn- och ungdomsnämnden i Järfälla.

 Idag presenterade Lärarförbundet sin årliga ranking för bästa skolkommun bland landets 290 kommuner. Järfälla tappar många platser i nästan alla kriterier som mäts. Framförallt ser man att Järfällas skolor har rasat i rankingen från plats 160 till plats 213 på bara ett år. Detta gör att Järfälla placerar sig nära botten på listan bland landets sämsta kommuner. Andelen sjuka lärare i Järfälla ökar också och Järfälla placerar sig nu på plats 197 mot förra årets 134.

Enligt mätningen ökar lärartätheten i kommunen något, samtidigt ser man att andelen utbildade lärare och andelen behöriga till högskolan minskar i Järfällas skolor.

Tittar man vidare på betygen tappar Järfälla kraftigt även där. 2014 placerade sig Järfälla på plats 33 i landet när man mätte meritvärdet, nu har kommunen rasat till plats 65. Den faktiska andelen elever som är godkända i alla ämnen rasar även den. Från plats 109 till plats 214 av 290.

-Det här visar på en fullständig politisk kollaps och ansvaret ligger helt på den styrande koalitionen och framförallt på Socialdemokraterna och Centerpartiet. Att politikerna har valt att lägga fokus på en omorganisation i kommunhuset istället för på elever och lärare är ansvarslöst, fortsätter Anders Bengtsson (FP).

 Anders Bengtsson

Folkpartiet liberalerna Järfälla