Replik till Björn Fries (V) debattartikel i Atonbladet

Idag publicerade Aftonbladet en debattreplik skriven av Nikoletta Jozsa, Folkpartiet Järfälla om vikten av att införa tak-över-huvudet-garanti snarare än Bostad först modellen. Här nedan återger vi repliken:

Björn Fries menar i sin debattartikel att metoden Bostad först bör införas i hela Sverige. Jag håller med i hans resonemang om att vi måste göra något åt hemlösas situation och Bostad först är en bra lösning. Problemet är att det inte räcker. Bostad först riktar sig främst till människor i missbruk men orsakerna till hemlöshet är lika många som det finns hemlösa. Jag menar att vi först behöver en Tak-över-huvudet-garanti.

Bostad först gäller inte Ramona som kommit hit från Rumänien för att arbeta ihop pengarna som behövs till medicin, eftersom Ramona är papperslös. Bostad först gäller heller inte Gustav som blir utkastad av sin sambo klockan nio på kvällen. Han måste först kontakta socialförvaltningen och det ska ske på kontorstid. Var ska Gustav och Ramona sova i natt?

Vi behöver en nationell Tak-över-huvudet-garanti. FN har slagit fast att just tak över huvudet är en mänsklig rättighet. Det ska gälla alla människor i Sverige, oavsett bakgrund och bagage.

Det ska inte spela någon roll om du har papper eller ej, om du har ett missbruk eller ej, om du har en relation till socialtjänsten eller ej. Det ska heller inte spela någon roll vilken kommun du är skriven i, den grundläggande mänskliga rättigheten att ha tak över huvudet ska gälla alla, överallt.

Tak-över-huvudet-garantin vänder sig till alla som är hemlösa, oavsett orsak. Det är det första steget mot en egen bostad. Vi behöver hjälpa de som sover utomhus i dag, även de som inte har papper eller en etablerad kontakt med socialtjänsten. Vi behöver hjälpa Ramona och Gustav och det kan vi göra genom att införa Tak-över-huvudet-garanti i hela landet.

 

20140131_nicki liten

Nikoletta Jozsa (FP)

Socionom och socialpolitiker i Järfälla