Tak-över-huvudet-garanti i hela landet

Nikoletta Jozsa (FP) och "Tobias", hemlös i Norrort, har skrivit en debattartikel om hemlöshet.

Idag publicerade tidningen NU en debattartikel skriven av Nikoletta Jozsa, Folkpartiet Järfälla och ”Tobias”, hemlös i Norrort om hur viktigt det är att införa tak-över-huvudet-garanti i hela landet. Här nedan återger vi den artikeln:
”Känslan när det börjar dra ihop sig till kväll och man vet att härbärget är fullt. Känslan när man drar omkring därute och rycker i portar och kollar parkeringshus. Man fryser så man skakar, man har inga pengar och man vet att morgondagen och dagen efter blir likadan. Det är då tårarna kommer. Det är då man tänker ’Hur fan kunde det gå såhär?’ Det är i sådana stunder, mitt i natten, då man hade gett vad som helst för att få dra tillbaka klockan. Man sover på toaletter, man har ingen möjlighet att duscha och magen skriker efter något att äta. Det är i sådana stunder det är jävligt svårt att förbli drogfri. Jag är trött på mitt liv, men jag är ännu tröttare på soc som helt och hållet tagit sin hand från mig. Jag har ingenstans att ta vägen, jag har inga pengar och jag omfattas inte av tak-över-huvudet-garantin eftersom jag inte är skriven i rätt kommun. Det blir att planka på tåget till Södertälje och planka tillbaka och sedan dra omkring på stan tills centralen öppnar.”

Vi som skriver den här artikeln är Nikoletta Jozsa, Folkpartiet Järfälla, och Tobias, hemlös från Norrort. Tobias är ett fingerat namn då han är rädd för att riskera repressalier från socialförvaltningen. Det ni läste ovan är hans verklighet, varje dag.

Det finns över 34 000 personer som av socialstyrelsen definieras som hemlösa i Sverige. För första gången omfattar dessa siffror även barn. Av dessa 34 000 vet 4 500 personer inte var de ska sova i natt. FN-kommissionen för mänskliga rättigheter har slagit fast att ’Tak över huvudet’ är en mänsklig rättighet. Att vi har barn och vuxna som inte har en bostad i Sverige är oacceptabelt.

Vare sig vi suttit i majoritet eller i opposition har vi liberaler slagits för mänskliga rättigheter. Självklart gäller det även nu – Tak-över-huvudet-garanti måste gälla i alla kommuner i hela landet. Oavsett om vi sitter i regeringen, i riksdagen, i fullmäktige eller om vi är gräsrötter utan uppdrag borde vi som socialliberaler gemensamt kämpa för denna självklarhet. Ingen i Sverige ska behöva sova på gatan!

Nikoletta Jozsa, Folkpartiet Järfälla

Tobias, hemlös från Norrort

Nikoletta Jozsa (FP) och "Tobias", hemlös i Norrort, har skrivit en debattartikel om hemlöshet. Fotot på Nikoletta Jozsa är tagen av Magnus Hartman. Artikeln är inklippt.

Nikoletta Jozsa (FP) och ”Tobias”, hemlös i Norrort, har skrivit en debattartikel om hemlöshet.
Fotot på Nikoletta Jozsa är tagen av Magnus Hartman.