”Stockholms mest rasistiska skola”

"Det lilla partiet kom till sist till makten och tio miljoner människor miste livet på bara sex år"

När jag gick i högstadiet så hade DN ett reportage om vår skola. Rubriken var ”Stockholms mest rasistiska skola”. En stor bild på mina skolkamrater publicerades. Något som de flesta föräldrar skulle varit stolta över. Om det inte hade varit för det faktum att det tiotal killar på bilden alla sträckte upp sin högra hand i Hitlerhälsning.

I vår skola gick det ungefär 400 elever. Av dessa hade ett tag vi en enda med utomnordisk bakgrund och hon var adopterad. Sen kom det fler och när jag gick ut skolan var de tre. Föräldrarna i skolan kallade det för ”positiv segregering”. Sen skrattade de högt efter att de sagt det. Runt fotbollsplanerna där de vuxna hejade fram sina barn hördes ofta fraser som ”jag är inte rasist men…”.

På helgerna samlades ungdomarna för att slåss. Vår skola låg nära ett invandrartätt område och spänningarna mellan våra skolor gick att ta på. Det hela gick så långt att en ung kille miste sitt liv då en kniv i ryggen skar av pulsådern.Vår generation har nu vuxit upp och vi har alla lyckats bli vettiga människor. Eller ja, de flesta av oss. I kölvattnet av den stora rasist- och nazist- vågen då jag växte upp kom de mer organiserade rasisterna.

De visste att man måste vara politiskt aktiva för att kunna förändra något i vårt samhälle. Men hur kan partier så långt ut på högerkanten bli så stora? För visst är det väl så att majoriteten av de som bor i landet fortfarande har en egen hjärna att tänka med och visst är det väl så att de som verkligen är rasister på allvar ändå är i minoritet?

Jag frågade en vän, som jag vet röstade på partiet längst ut till höger, varför han gjorde det. Är han verkligen själv en rasist? Nä, fick jag till svar, men han var missnöjd med de andra partierna och röstade på rasistpartiet för att på så sätt visa sitt missnöje. Jag ifrågasatte då om han missat att gå i skolan då han var yngre. Det hade han ju självklart inte. Men hade han missat lektionerna i historia? Inte det heller. Men okej, då måste han ju ha missat lektionerna om mellankrigstiden. Nä då, han påstod sig ha närvarat.

Jag ställer mig fortfarande frågan hur en någorlunda upplyst människa kan rösta på ett sånt ”missnöjesparti” när man ju faktiskt fått lära sig i skolan hur det gick när tyska folket var missnöjda efter första världskriget. På den tiden då Tyskland var så kört i botten att det var billigare att tapetsera med sedlar än att köpa tapeter. Det lilla partiet kom till sist till makten och tio miljoner människor miste livet på bara sex år. Allt bara för att man var missnöjd med de som satt i makten. För jag är ganska säkert på att den stora majoriteten tyskar inte var rasister eller hatade judar.

Låt inte de mörka krafterna ta över Sverige. Ta ställning, hitta något att rösta på som inte bara är för att du är missnöjd. Bli medlem i ett parti, gör din röst hörd. Inget blir bättre av att knyta näven i fickan och hålla tyst. 2014 är året då vi ska visa rasisterna att Sverige står enat i kampen mot hat och okunnighet.

Örjan

Folkpartiet Järfälla