Solsystemets viktigaste klocka ringde igår

Igår klockan 11:00 Svensk tid gick larmklockan ombord på rymdsonden Rosetta som vaknade till liv efter en 2½ år lång dvala.

Rymdsonden Rosetta är en del i europeiskt rymdprojekt som syftar till att undersöka kometer och deras roll i formandet av solsystemet och livets uppkomst på jorden.

Rosetta projeket inleddes år 2000 och rymdsonden sköts upp från Franska Guyana i Sydamerika år 2004. Under de senaste 10 åren har rymdsonden alltså varit på väg mot sitt mål, kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.

I juni 2011 försatte man rymdsonden i dvala, detta gjordes eftersom att den befann sig över 800 miljoner kilometer från solen och därmed inte fick nog med energi från sina solceller för att driva alla system samtidigt.

Nu har dock sonden närmat sig solen och kunde därför igår starta upp igen. Själva uppstarten av samtliga system tog ca. 6 timmar och när det var klart så skickades ett meddelande till jorden. Då Rosetta befann sig över 800 miljoner kilometer från jorden tog det radiosignalen nästan 45 minuter att nå jorden. Det första meddelandet var det i datakretsar klassiska ”Hello world”.

Under resans gång har rymdsonden passerat jorden tre gånger och planeten Mars en gång, man har även passerat och fotograferat två stycken kometer.20140121_Rosetta_and_Philae_at_comet_ESA

I dagsläget har Rosetta ungefär 9 miljoner kilometer kvar till kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko och de första bilderna väntas nå jorden i maj månad i år och i november skall man försöka landsätta en mindre sond på kometen. Det är första gången i historien man försöker landsätta något på en komet.

Grattis till European Space Agency, vetenskapen och det europiska samarbetet!