Skall landstinget öka kulturstödet?

Lars Markstedt (FP) kandiderar till landstinget i Stockholms län

Just nu pågår interna provval till landstinget och kommunen inom Folkpartiet. I och med detta får våra kandidater möjlighet att presentera sig själva och sina frågor på bloggen. Först ut är Lars Markstedt (FP):

Folkpartiets provval inför nomineringarna till Landstingsvalet 2014 pågår. Nikoletta Jozsa, Kristina Westerdahl och jag var söndag den 20 oktober på ett möte i Landstingshuset, där kandidaterna fick 30 sekunder på sig för en presentation. Jag sade att sjukvården är livsviktig. Det vet jag. Förra året kom jag in på Danderyds sjukhus och jag var då på väg in i en septisk chock. Mina njurar var helt utslagna och hjärtat slog ojämnt. Men läkarna på Danderyd gjorde allt rätt. Jag överlevde och jag är nu helt återställd. Det dör ca 1 000 personer om året i blodförgiftning. Till följd av inkompetens vid och överutnyttjande av akutmottagningarna avlider hälften av dessa helt i onödan.

Jag har lanserat mig som Arga Revisorn. Jag vill effektivisera landstingets verksamheter och förbättra vården, utan att höja skatten. Stockholms län har landets högsta landstingsskatt. Jag vill att vi 08:or skall få valuta för skattepengarna.

Vid mötet fick vi kandidater visa vad vi tyckte i olika frågor. På frågan om landstinget borde få ansvaret för stora idrottsanläggningar höll jag upp en röd lapp. När jag sedan fick chansen att svara sade jag: ”I Järfälla satsar vi på motion och breddidrott. Stora idrottsanläggningar överlåter vi gärna till kommuner typ Solna, som anser sig ha råd med skrytbyggen. Risken för korruption försvinner inte om man överför ansvaret till landstinget.”

På frågan om vi ville satsa mer på kulturen höll jag däremot upp en grön lapp. Jag tycker att kulturen är viktig och att landstinget bör stödja t.ex. Konserthusets verksamhet. Jag anser dock att landstinget bör koncentrera sig på sin huvuduppgift, som är sjukvård och kollektivtrafik och att nuvarande kulturstöd räcker. Jag röstade emellertid grönt därför att jag vill stödja kulturen genom att låna fler böcker på bibliotek samt gå mer på teater och museer. Jag tycker dock att vare sig kommunen eller landstinget skall öka bidragen till min kulturkonsumtion.

Jag tycker också att den avgift som folkbiblioteken betalar till Elib AB är på tok för hög. Varje gång jag lånar/laddar ned en e-bok måste mitt bibliotek betala 18-20 kr till bokförlagens gemensamma e-bokdistributör. Mot detta protesterar jag genom att skriva egna böcker, som jag lägger ut på min hemsida (www.markstedt.hemsida24.se) för gratis nedladdning. Det är skoj att skriva roliga romaner och det är skoj att jag nu fritt kan konkurrera på nätet med monopolföretaget Elib.

Lars Markstedt (FP)

Fritidspolitiker