Säga vad man vill

”En avgörande utmaning under de närmaste åren är att fortsätta stå upp för ett öppet och tolerant Sverige.” Så sa integrationsministern Erik Ullenhag  när han häromdagen besökte Malmö högskola. Han deltog där i ett seminarium om främlingsfientlighet.

Visst finns en oro att den svenska samhällsdebatten förråas på samma sätt som skett i Danmark, sedan Dansk Folkeparti gjort entré i maktens korridorer.

Oron blev bekräftad på ett ganska tragiskt vis när bussföretaget Keolis i Jönköping ville förbjuda sina anställda att prata andra språk än Svenska på arbetstid, inklusive luncher och pauser. Företaget backade ganska fort i frågan, men det fick inledningsvis stöd även av facket Kommunal. Regeln skulle enligt Keolis finnas för att skapa gemenskap och trygghet och för att motverka diskriminering.

Den här typen av villkor i ett anställningskontrakt skulle inneburit en fällande dom för brott mot diskrimineringslagen.

Kommentarer som att det stör när människor pratar utländska i ens närhet har ändå kommit fram i flera olika forum. Det känns som att det råa klimatet är här och att de som burit på rasism i smyg nu mycket självsäkrare vågar hacka ner på andra på grund av hudfärg, språk eller religion.

Ingen tvekan skall råda att yttrandefrihet och att slippa diskrimineras på grund av etnicitet gäller också i lunchrummen på våra arbetsplatser!

Peter Kjällkvist (FP)
Politisk sekreterare