Ryska bomber över Stockholm!

Året är 1944, andra världskriget rasar på kontinenten och på andra sidan Östersjön pågår fortsättningskriget för fullt.

Trots att omvärlden brinner och unga svenska män både strider under finländsk fana och spenderar långa stunder vakandes längs våra gränser, råder än så länge fred och befolkningen i Mellansverige lever sina liv så normalt som det går.

Strax före klockan nio på kvällen den 22:a februari skingras lugnet och den kalla luften vibrerar av dånet från flygplansmotorer. Över skärgården, Stockholm och Södertälje skymtas snart flera stora flygplan och det Svenska luftvärnet, hopplöst oförberett förmår inte att hindra dem.

De boende på Södermalm och i Södertälje blir snart varse hotet då kraftiga explosioner dånar längs husväggarna och strax därpå slår bomberna vid Södermanlands regemente i Strängnäs. Genom ren tur skadas endast fyra människor, två civila i Stockholm och två värnpliktiga vid regementet. Vid Eriksdalsbadet förstörs utomhusteatern totalt och tusentals fönster på Södermalm i Stockholm krossas.

Dagen efter hittas bombsplitter med kyrilliska bokstäver och att planen, som flugit in från öster, är Ryska råder det inget tvivel om. Ryssland, agerar precis som man gjort vid tidigare tillfällen och förnekar all inblandning.

Varför man valde att bomba såväl Stockholm, Strängnäs, Södertälje så väl som Järla vid Blidö i skärgården är höljt i dunkel. Varken Sovjet eller Ryssland efter Sovjetunionens upplösning har erkänt att man var ansvarig för bombningarna och lämnat en förklaring.

En sak som är säker är dock att luftvärnet, då precis som nu var kraftigt eftersatt och hade låg beredskap. Man kan dra tydliga paralleller till hur vi idag lämnat stora delar av riket helt utan försvar eller händelsen i slutet av mars förra året när två ryska bombflygplan eskorterade av jaktflyg övade anfall mot Stockholmsregionen och de enda som reagerade var NATOs luftförsvar i Baltikum.

Det är dags att ta ansvar, det är dags att säkra vårt politiska oberoende, det är dags att rösta Folkpartiet Liberalerna för en ansvarsfull säkerhetspolitik.

 

Presentationsbild

Andreas Norstedt

Folkpartiet Liberalerna Järfälla