Rapport från valet i Finland 17 april 2011

I september hade vi besök av vårt liberala systerparti i Finland, Svenska Folkpartiet, som var här för att följa den svenska valrörelsen. Nu har vi gjort ett svarsbesök. Först Jan Björklund och någon dag senare en grupp av riksdagsledamöter och kommunpolitiker som följde slutspurten inför valet. Vi var med och kampanjade både inne i staden och i dess yttercentra.

Från vänster: Anna Steele- Karlström, Gunnar Andrén, Nina Lundström, Astrid Thors och Anita Mickos.

Delvis handlade valet om svenskans ställning i Finland. En hätsk språkstrid föregick valet under våren och man var med rätta orolig för valutgången. Sannfinländska partiet hade talat om att ersätta den sk ”tvångssvenskan” med ryska , en diskussion som uppstått i områdena utmed den ryska gränsen. Finland har inskrivet i grundlagen att landet har två språk, vilket ger svenskan en speciell ställning, inte jämförbar med minoritetsspråk. Svenskkunskaper betyder också bättre kontakter med övriga Norden.

Många andra frågor tillkom. Populistiska partier vänder upp och ned på mycket.

Anita Mickos svarar på frågor av Astrid Thors. Med på bilden är Nina Lundström.
Foto: Gunnar Andrén

Valnatten blev en rysare på många sätt. Svenska Folkpartiet lyckades behålla sina mandat till skillnad från övriga. De andra tappade över hela linjen till Sannfinländska partiet som stormade fram till nästan 20 procent, fem gånger deras förra resultat!Centerpartiet som innehaft statsministerposten backade mer än 7 procent och även de gröna fick ett svidande nederlag. Vinnare blev till sist Samlingspartiet som med knapp marginal blev största parti och nu får uppdraget att bilda regering.

I Sverige vet väljarna vilka partier som vill regera ihop. I Finland visar valresultatet på vilken bas regeringen skall bildas. Alltså synes det som om de tre största partierna Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Sannfinländarna kommer att bli regeringsbildare. Om Svenska Folkpartiet kommer att ingå i regeringen återstår att se.

Finland har vaknat till en ny verklighet. Sannfinländarnas budskap var egentligen mest ”emot”, inte några speciella ”för”. Man är EU-kritisk, vill avskaffa Euron, minska invandringen, är antimuslimsk, är emot homosexuella och samkönade äktenskap mm. På slutet av sextiotalet bildade Vennamo Finska landsbygdspartiet som skakade om Finland betydligt. Populism var då något nytt. Partiet försvann på mitten av nittiotalet. Något Ny demokrati eller Framstegsparti har inte funnits. Nu har man sannfinländarna. Sannfinländarna talar om det finska, om den lille mannens kamp mot makten. Partiledaren Timo Soini har med enkla ord lyckats formulera ett budskap som går hem både ute på landsbygden och i städernas förorter. Han är den enkle lille mannen personifierad, inga vita skjortor, inga kostymer bara den enkla approachen.

Nu har vi, både i Sverige och Finland, att förhålla oss till en ny politisk karta. Vi har tre och ett halvt år till nästa val. Låt oss utnyttja den tiden väl för att ta debatten mot nationell isolering, främlingsfientlighet, populism och intolerans. Vi liberaler har en stor uppgift framför oss.

Tack till Gunnar Andrén för bilderna!

Anita Mickos (FP) Ordförande i kommunfullmäktige
Läs mer om det finska valet här: DN,AB, AB,GP, SvD