Psykiatrin måste få plats på Nya Karolinska Solna

Sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg skrev häromdagen på SCD Brännpunkt om psykiatrin på Nya Karolinska Sjukhuset. Här kommer ett pressmeddelande.

När vi bygger det toppmoderna, högspecialiserade universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna (NKS) så måste psykiatrin självklart få plats där. De politiska intentionerna har varit tydliga, skriver sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) svd.se

Psykiatrin behöver finnas både nära människorna, med decentraliserade mottagningar, och samlat centralt, på de stora sjukhusen, i medicinsk- akademiska miljöer? Det handlar om forskning och om konsultationer för den somatiska vården. Det handlar också om svensk internationell konkurrenskraft. Vi är världsledande på några områden och det är viktigt att vi slår vakt om framgångarna kring bl.a. hjärnavbildning med PET och fMRI, och läkemedelsanvändning inom psykiatrin.?

Det skriver Birgitta Rydberg (FP) på sin blogg
”Nu verkar man planera för experimentell forskning på NKS – men däremot inte för den patientnära, och nog lika viktiga, kliniska forskningen. Detta är för mig och Folkpartiet oacceptabelt. ? om våra politiska intentioner inte förverkligas, behöver jag agera. Det är anmärkningsvärt om våra beslut inte fullföljs, eller feltolkas. Men med min tydliga markering i dag hoppas jag att det har blivit tydligt nog.?”