Nattens oroligheter i Jakobsberg drabbar småföretagare hårt

Drygt 100 sönderslagna skyltfönster, 10 utbrända bilar ett antal brandskadade bilar och småföretagare som har förlorat värden för hundratusentals kronor. Det är resultatet av nattens oroligheter i Jakobsberg.

Runt hela centrala Jakobsberg kan man se spåren efter nattens oroligheter. Ett stort antal krossade skyltfönster har krossats med stenar och andra tillhyggen. Företag som SEB, Handelsbanken, Dressmann, Falken Bio, Järfälla Hus, Centrumgallerian, Clear Channel, Praktikertjänst och flera andra företag har fått skyltfönster sönderslagna. Även Polishuset i Jakobsberg har fått ca 15 fönsterrutor krossade.

Vi träffade en småföretagare som har fått 2 av sina företagsbilar helt utbrända och ytterligare 3 bilar grovt brandskadade. Försäkringarna täcker långt ifrån det förstörda värdena  på bilarna då det handlar om begagnade bilar. Många boende är ute i Jakobsberg och många är upprörda över nattens händelser och flera är oroliga för att det kommer fortsätta i natt. De företagare vi har pratat med i Jakobsbergs centrum kommer att flytta bort sina bilar från Jakobsbergs centrum under dagen.

-Man förändrar inte samhället genom att kasta stenar och bränna bilar. Man förändrar genom samtal. Jag säger som en vän till mig uttryckte så bra häromdagen: Detta är inte politik, det är kriminalitet! säger Nikoletta Jozsa, vice gruppledare för Folkpartiet i Järfälla.

Spritt i Jakobsberg står det ca 10 utbrända bilar och flera brandskadade. JHAB har fått ett tjugotal fönster utslagna, Falken Bio och SEB ett tjugotal, Handelsbanken ytterligare 6 st. Just nu arbetar glasmästare över hela Jakobsberg med att byta ut glasrutorna.

Småföretagare är de som ofta drabbas hårdast av oroligheter som dessa och de ekonomiska resurserna är inte lika stora som hos större bolag. Konsekvenserna av dessa händelser är betydande för småföretagare och för många kan det bli svårt att återhämta sig ekonomiskt efter något sånt här.

Vi kan nu hoppas att oroligheterna lägger sig och att det inte fortsätter under natten, under morgonen har mycket poliser rört sig i Jakobsberg.

 

[nggallery id=Jakobsberg]