Ökat utbud i Jakobsberg ökar antalet besökare

Jakobsbergs centrumJakobsbergs centrum rustas upp för 50 miljoner 2013

I Jakobsbergs centrum så finns det idag ett hundratal butiker av olika karaktär och innehåll. Trots detta så höjs ofta röster kring att utbudet i Jakobsberg är för dåligt och att man hellre åker in till stan eller till Barkarby Handelsplats för att handla.

Många anser att det finns för mycket telefonbutiker i Jakobsbergs centrum, i dagsläget så finns det 5 butiker som säljer mobiltelefoner i Jakobsberg. Samtidigt så står ett flertal lokaler tomma i centrum vilket ger ett dåligt intryck av Jakobsbergs centrum.

Besökare i centrumanläggningar vill ha ett utbud med hög kvalité där olika butiker och restauranger ger en god variation till besökaren. Besökarna behöver få ett sådant utbud att de väljer att stanna och äta middag i centrum istället för att åka hem direkt efter jobbet.

Samtidigt är det viktigt att man samlar de verksamheter som ska ha öppet under kvällstid på en ganska begränsad yta så att besökarna naturligt rör sig mellan de olika butikerna, restaurangerna och lokalerna i centrum.

För att ytterligare generera besökare så kan man ordna konstutställningar på kaféer, bygga kaféer i anslutning till biblioteken och anordna utställningar och uppträdanden på biografer när man inte visar film. Att samtidigt få in föreningar i anslutning till centrum skapar ytterligare rörelse i Jakobsbergs centrum vilket kan leda till en ökad trygghet i kommunen och då främst i centrumområden. Samtidigt skulle dessa verksamheter också leda till att lokala butiker och restauranger ökar försäljningen.

1 Comment on "Ökat utbud i Jakobsberg ökar antalet besökare"

  1. Örjan Andersson | 29 oktober, 2013 at 01:28 | Svara

    Jag håller med om att det behövs fler anledningar för att få folk att stanna kvar i centrumdelen. Som det är nu går man ner till centrum då man vet vad man ska ha, köper det och sen åker man hem igen. Det är inget centrum som man spenderar några timmar i för att titta i affärer och/ eller äta en bit mat. Tyvärr tror jag dock att det inte hjälper att ändra utbudet av butiker eller anordna utställningar och andra arrangemang. Hälften av centrumet ligger utomhus och i rådande centrumkonkurrens så känns det omodernt och förlegat. Många åker då hellre en längre bit till ett inomhuscentrum. Man kan t.ex. titta på Sollentuna centrum som efter sin ombyggnation blev ett mycket bra centrum. Något som Jakobsberg skulle behöva, förutom att vara inomhus, är något som liknar en saluhall (se återigen Sollentuna C) och även en liten och mysig food court. Det skulle dra folk som då även skulle kunna tänka sig stanna längre och inte stressa igenom centrumanläggningen.
    Bättre och trevligare belysning runt centrumet skulle också hjälpa till att höja trivselfaktorn/ säkerheten.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*