Nu skapar vi läkande vårdmiljöer

Anna_Starbrink
Nu inför vi enkelrum på sjukhusen -Anna Starbrink

Säg ”sjukhuskorridor” och de flesta ser nog framför sig en trist och dyster miljö som man allra helst vill bort ifrån. Det är naturligtvis högst mänskligt att inte vilja vara på sjukhus mer än nödvändigt, men när man blir sjuk så ska man inte behöva acceptera en miljö som man mår dåligt av.

En av mina viktigaste politiska frågor är att var och en av oss måste få vara individer, även när vi vistas på t.ex. sjukhus eller i äldreomsorgen. Det är inte okej att bli reducerad till en diagnos och att ens egna önskemål inte respekteras.

”Läkande vårdmiljöer” brukar jag använda som begrepp när jag talar om min vision för framtidens vård. I Stockholms läns landsting genomför vi nu historiskt stora satsningar på att bygga ut och modernisera våra sjukhus. Självklart ska vi då se till att den medicinska utveckling som de nya sjukhusen möjliggör går hand i hand med en ökad respekt för mänskliga krav.

Ett konkret exempel är att vi nu inför enkelrum för sjukhusen. Det har medicinska fördelar, till exempel genom att risken för vårdrelaterade infektioner minskar. Men det är också i hög grad en integritetsfråga för patienten. Du ska kunna prata fritt med din läkare eller dina anhöriga utan att rumsgrannarna hör dina privata samtal.

Nya_Karolinska

Ett vårdrum på Nya Karolinska Sjukhuset NKS. Illustration: White Tengbom Team

Smuts och snusk på sjukhusen är naturligtvis helt oacceptabelt. Dessvärre rapporteras det då och då i media om att sjukhusen inte klarar av att hålla riktigt rent. Bilder på dammtussar, fläckar och skräp dyker upp på Instagram och på Facebook. Det är ohygieniskt, och det ökar inte direkt människors förtroende för sjukvården. Jag har begärt in åtgärdsplaner från alla sjukhus, för att försäkra mig om att de jobbar seriöst med städfrågan. Det ska vara rent och fint runt patienterna!

Något som mycket påtagligt bidrar till att vi blir friskare fort är maten. Maten är en viktig del av vården, och i vårt landsting ska vi servera god, nyttig mat i en trevlig måltidsmiljö. Det ska finnas valmöjligheter så att alla kan hitta något som passar, och ingen ska tvingas byta kostvanor bara för att klåfingriga politiker fått för sig att införa ”köttfria måndagar” eller vad det nu kan vara.

Nyligen invigde jag det första konstverket på Nya Karolinska, där vi gör en historiskt stor konstsatsning. Konst, och kulturella upplevelser, är i högsta grad en del i en läkande vårdmiljö. Som liberal kommer jag aldrig att tumma på kravet att en viss del av investeringspengarna ska användas till konstnärlig utsmyckning.

En sjukhuskorridor kommer nog aldrig bli en plats dit människor längtar. Men om vi lyckas skapa läkande vårdmiljöer – där det är rent och trivsamt, där maten väcker aptiten och där patienten blir lyssnad på – så kan det i alla fall bli en plats där de som vistas känner sig som hela människor.

Anna Starbrink (FP)

Produktions-, personal- och kulturlandstingsråd

(besök gärna min blogg på annastarbrink.se)