Nattvandringarna i Jakobsberg har lyckats

Nattvandring_Jakobsberg
Nattvandringarna i Jakobsberg ser ut att ha lyckats

Under två nätter har många Järfällabor varit ute på gator och torg för att lugna stämningen efter tisdagens oroligheter. Flera av de som var ute under kvällarna och nätterna kom från Folkpartiet i Järfälla.

Efter oroligheterna som drabbade framförallt centrala Jakobsberg och Söderhöjden  på tisdagen verkade det som att nattvandringarna i kommunen hade lyckats med att lugna stämningen i flera områden. Över 60 nattvandrare var ute på gator och torg på onsdagen och torsdagen i Jakobsberg och närliggande bostadsområden, senare under kvällen anslöt sig andra nattvandrare från bl.a. Husby till Jakobsberg och fortsatte arbetet.

Nikoletta Jozsa (FP) som har varit ute och nattvandrat två nätter i rad säger att fler och fler av hennes bekanta har valt att ansluta sig till nattvandrarna efter att hon har skrivit om det på sociala medier, ett tiotal vänner har hittills anslutit sig till nattvandringarna. Uppdateringarna på bla Facebook har visat att det är många ute och att man kan gå tillsammans med någon man känner. Nikoletta uppmanar alla som kan att följa med på fredagskvällen. Du kan följa henne på https://twitter.com/NikolettaJozsa eller hashtag #Järfälla

Har nattvandringarna gjort någon skillnad?

Absolut gör det skillnad! Att vuxna är ute och rör sig visar engagemang och lugnar ungdomarna. Många ungdomar känner sig trygga med att se så många vuxna och de ungdomar som planerat att göra något avskräcks ofta i och med risken att bli upptäckta.

Vilken ålder har det varit på de som har nattvandrat?

De var vuxna, unga vuxna och ungdomar som slöt upp och gick runt tillsammans i Järfälla. Det var fantastiskt att se att så många dök upp och att även de unga visade att det inte är okej att förstöra vår kommun. Många vuxna kom och pratade med oss och sa att de kommer hålla sina unga hemma under kvällen, vilket hjälpte oss mycket eftersom det minskade mängden ungdomar ute.

Hur var stämningen bland ungdomarna gentemot er som var ute och i vilken ålder har de varit?

De flesta var jättetrevliga och hälsade på oss och en del kom och pratade med oss. Visst fanns det en del som undvek oss och tyckte att vi var i vägen, men de flesta vi mötte var positiva. Det var alla åldrar på ungdomarna som var ute allt från 12 års åldern till 20 års åldern.

Hur var polisens synlighet i Jakobsberg i natt och samarbetade ni?

Polisen och nattvandrarna samarbetade väldigt bra och vi hade direktkontakt med polisen när något hände. Det var väldigt mycket poliser i rörelse och det kändes otroligt tryggt att veta att de var så nära och så många runt oss.

Det har förekommit att föreningar och andra grupper har försökt göra egna nattvandringar utan inblandning av kommunen, hur ser du på det?

Det är otroligt viktigt att vänta in kommunens samordning och krisberedskap i dessa lägen och inte starta egna nattvandringar utan att ha talat med kommunen först eftersom det då kan stjälpa mer än hjälpa. När kommunen gör sin krisbedömning tar de in expertåsikter från polis, brandkår och fritidsgårdar m.m. och de kan ibland göra bedömningen att det är bättre att inte dra in civila i nattvandring eftersom det gör det hela värre, eller att det är farligt. Om då enskilda grupperingar går ut och uppmanar andra att gå ut är det viktigt att man kontaktar kommun och polis för att ha en samordning i ryggen för att inte riskera sin och ungdomarnas säkerhet.

Poliser från flera av Stockholms områden som besökt Jakobsberg säger sig vara imponerade av uppslutning av nattvandrare i Järfälla. På sociala medier så har Järfällaborna fått mycket beröm både från andra Järfällabor som inte hade möjlighet att gå ut och nattvandra men även från folk som inte bor i kommunen. ”Järfällaborna hjälpte till att hålla lugnet” och ”Vi kan göra skillnad” var några av kommentarerna.

Vi vill gärna ha en dialog med ungdomar, föräldrar, föreningar och alla andra som har tankar och ideér kring kommunen.  Vi vill höra vad ni har att säga om detta. För att komma i kontakt med oss just nu är det enklast att maila på fpjarfalla@gmail.com då vi just nu är ute mycket i kommunen och inte på plats på kansliet hela tiden.

[nggallery id=Nattvandring]

 

 

Läs mer om oroligheterna på SVD SVD SVD SVD