Minnesskylt Olympiska spelen 1912 i Barkarby

Söndagen den 14 oktober hölls en högtidlig ceremoni på Barkarby torg då en av de många minnesskyltar som skall påminna om OS 1912 avtäcktes. Ulf Fridebäck (Fp), vice ordförande i Stockhoms stadsfullmäktige och Lennart Nilsson (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Järfälla talade.

Modern femkamp vid Olympiska spelen 1912 innebar att modern femkamp för första gången var OS-gren. Kapten Gösta Malcolm Lilliehöök från Sverige blev olympisk guldmedaljör. Den amerikanske generalen George S. Patton blev femma.

Mästaren i modern femkamp Gösta Lilliehöök lagerkransas av kung Gustaf V under olympiska spelen i Stockholm 1912.

Vi passar också på att återge något om den då blivande USA-generalen som gästade Barkarby 1912 och då blev femma i solskensolympiadens moderna femkamp.

Patton var en färgstark pansargeneral under andra världskriget som uppmärksammades för sina segrar i kriget men också för sitt hårda styre och sina uttalanden i pressen. När de allierade landsteg i Nordafrika i november 1942 under befäl av generallöjtnant Dwight D Eisenhower var Patton chef för en amerikansk styrka som erövrade Marocko.

Patton deltog i Olympiska sommarspelen 1912 i Stockholm och blev 5:a i modern femkamp. I november 1945 besökte han åter Sverige efter blivit inbjuden av den svenska regeringen. Patton träffade också det svenska femkampslaget från 1912, och gjorde en dags besök hos Upplands regemente i Uppsala. Patton lär också ha träffat kung Gustaf V på Tullgarn.[1] En månad efter Sverigebesöket omkom han i en bilolycka i trakten av Heidelberg i Tyskland. Patton ligger idag begravd på en amerikansk krigskyrkogård i Luxemburg.

År 2005 framröstades general Patton till USA:s främste general genom tiderna.

Ett citat från Patton lär vara detta. ”A good plan violently executed this week is better than a perfect plan executed next week”.

Källa: Wikipedia

PS Skylten har ännu inte fått sin slutliga placering – men finns snart på plats på Barkarby torg DS