Mer om molnet.

Har du en tjänste-PC på ditt skrivbord? Den är kanske den sista du kommer att ha. För även PC:na kommer att flytta upp till molnet i rask takt. Där finns redan Office-paketet med Word och Excel med mera. Faktiskt, eleverna i våra skolor i Järfälla kommer i höst att ha tillgång till Office 365, som molnversionen av produkten heter. Då tar de ett steg till mot molnet. På serversidan är många av kommunens verksamhetssystem redan i molnet.

Men hur arbetar jag då, om PC:n har flugit till molnet och står inte mer på mitt skrivbord? Naturligtvis behöver vi arbetsverktyg på skrivbordet. Nya basarbetsplatsen (”klienten”) kommer att vara typ dagens surfplatta, fast modell större och fortfarande försedd med tangentbord och mus.  De två sistnämnda är viktiga av effektivitetsskäl. Nuvarande surfplattor, om man försöker använda dem för produktivt skrivarbete stjäl arbetstid.

All data sparas också i molnet och bara kopior av data lokalt i klienterna. Nästan så är det faktiskt även i dag, vi vet egentligen inte var Windows-servern är fysiskt. Lokal lagring behövs för att kunna arbeta helt frånkopplat.

När klienterna växer i storlek ser jag en framtid som liknar det hur vi arbetade förr med pappersdokument. Vi har en stor surfplatta som ligger på skrivbordet och visar A4-dokument i fullformat. I stället för högar av papper har man kanske ”högar” av dokument öppna och synliga på skärmen. Vi arbetar med finger- eller ögonstyrning, kanske också med tal, eller skriver direkt på skärmen med penna. Mus och tangentbord hänger nog med de också.

Och telefonen kommer att vara den andra viktiga klienten vi använder och det sker ungefär som i dag med lite till. Eller den kanske skulle heta fickterminal eller något av den stilen, telefonin är bara en av tjänsterna. Där kommer vi också att ha tillgång till alla de tjänster vi i dag har i en PC. Vi kan redan i dag med rätt programvara skriva ut dokument med hjälp av telefonen. Vi kan komma åt filkatalogerna och filerna därifrån, aktivera dokumentutskriften och skicka den till en printserver i molnet, och sen kan du eller den du vill ta ut dokumentet i närmaste skrivaren.

Naturligtvis finns det risker också. Avbrottsfri kommunikation är ett måste. Kommer man inte åt servrarna är man verkligen off-line. Under senaste året har vårt kommunnät haft flera allvarliga avbrott, all kommunens datakommunikation och telefoni har varit nere i flera omgångar. Kan vi lita på vår nuvarande driftleverantör? Ibland kanske man får betala lite mer att få en pålitlig partner som levererar. Datasäkerhetsmässigt (att bovar kan komma åt hemligheter eller störa verksamheten) kommer situationen vara ungefär som i dag även om ”allting” är i molnet.

Esa Tuuri