Mer hälsa, livet ut – klart att farmor ska få träna!

Träning för äldre motverkar inte bara skador utan också social isolering.

Befinner mig i en träningslokal med ett antal styrke- och konditionsstationer i cirkel. Bee Gees Stayinꞌ Alive i högtalarna. En grupp motionärer med koncentrerad blick. Inget märkvärdigt i det utöver att de möjligen ser lite gladare ut än de gör på mitt hemmagym. Ändå kommer jag på mig själv med att le stort över det unika i situationen. Deltagarna är nämligen alla mellan 90 och 100 år fyllda.

Göran Murvall, som tidigare varit idrottslärare och nu är läkare på Sickla Hälsocenter startade upp gruppen för dryga tre år sedan i syfte att genom goda exempel visa på att det aldrig är för sent. Och deltagarna, tillsammans med Göran och Kristoffer Sjöberg, personlig tränare och projektledare, har verkligen visat att också våra äldsta seniorer kan utvecklas och njuta av träning och social träning.

Det är knappast något lättpass det handlar om, tvärtom. Flera av deltagarna imponerar starkt på mig genom att exempelvis göra knäböj på balansbräda och det är knappast något jag klarar av. Utifrån passet blir det mer än uppenbart att det aldrig är för sent att utvecklas. Mycket fokus ligger just kring styrka och balans eftersom tränade lårmuskler minskar risken för fall och frakturer kraftigt. Studier visar att 90-åringar kan förbättra sin muskelstyrka mellan 50 och 200 procent och en anhörig som deltog vid träningen berättar att hon aldrig trott att hennes mamma skulle kunna utvecklas och komma tillbaka på det sätt som hon gjort efter en skada.bild1edited

Många äldre jag träffar berättar om ensamhet och svårigheter att lära känna nya vänner sedan de man tillbringat livet med börjar gå bort. Ett viktigt syfte med projektet har därför också varit att bryta den sociala isoleringen bland äldre och också här har man lyckats. Flera av deltagarna umgås också utanför träningen vilket bidrar till att fylla deras liv med liv och glädje.

På tröjorna står det: ”Vem vågar påstå att jag är för gammal?”. Efter att ha sett glädjen och värmts upp av stämningen i lokalen så skulle jag aldrig drömma om att ens tänka tanken. Tvärtom, satsningar som denna skulle jag gärna se i alla kommuner eftersom den bästa träningen är den som blir av och det förutsätter att den är lättillgänglig, rolig och social. Därför ger jag mig inte innan alla som vill, oavsett ålder har möjlighet att träna för att kunna fortsätta leva livet hela livet.

Foto: Ola Hedin

Jessica Ericsson (FP), landstingsledamot Stockholms län och toppkandidat till landstinget 2014 för Huddinge, Haninge och Nynäshamn.