Likheter mellan Kungens kurva och Barkarby handelsplats

Kungens kurva i Huddinge, som är motsvarigheten till Barkarby handelsplats söder om stan, skall fortsätta att utvecklas. Det skriver Huddinge kommun i en ovanligt välredigerad och intressant kommunbilaga till DN (30 jan). Kungens kurva är Skandinaviens största och regionens mest expansiva handelsplats i ädel tävlan med Barkarby. Huddinge kommun kommer nu att titta på förutsättningarna att komplettera Kungens kurva med bostadsbebyggelse. “Kanske insprängd mellan handelsbyggnader, kanske ovanpå befintliga”.   Detta är en parallell till Folkpartiets önskan i Barkarby. Vi behöver inte fler helt renodlade stora handelsbyggnader i Barkarby. Vi behöver förädla och vidareutveckla hela det nuvarande området och göra fortsättningen av utbyggnaden av handeln mycket mer upplevelseinriktad.

Det vore bra om vi kunde följa Huddinge i deras tänk kring Kungens kurva där man talar om upplevelser av olika slag, hotell och konferensanläggningar, restauranger och kaféer  och mötesplatser tillsammans med bostäder. En förutsättning för att detta skall kunna ske är att man inte delar upp området i olika funktioner där handeln hänvisas till jättestora kvarter med enbart handel så som hittills skett. Alla nya kvarter som nu tillkommer skall därför också innehålla bostäder för att ge liv och rörelse. Rena handelskvarter ger kvällstid ett stängt och öde stadsrum utan mänskligt liv. Besök området runt IKEA efter att butikerna stängt och döm själva.

3 Comments on "Likheter mellan Kungens kurva och Barkarby handelsplats"

  1. Jag säger som jag alltid tyckt; är det enbart av ondo med tomma områden under vissa tider av dygnet? Låt handelskvarter vara handelskvarter och satsa pengarna på att göra våra renodlade bostadsområden mysiga istället.

  2. Lars Bergstig | 3 februari, 2012 at 07:02 | Svara

    Ja visst Örjan, vi ska göra våra bostadsområden mysiga med planteringar och väl vårdade gator och parkytor. Så vill många bo. Men vi ska även försöka tillgodose de som helst bor i stadskvarter där man på sin gata eller sitt torg har också närbutik, café, restaurang, gym, pianobar, pizzeria, planteringar, konstverk, kiosk – gator där folk gärna rör sig och flanerar för att det är så mysigt. Vill vi ha sådana kvarter, då kan vi inte samla all handel i några hangarer och handelshus på Barkarby handelsplats!
    Folkpartiet vill att de mest centrala delarna av Jakobsberg skall bli så täta och innehållsrika att vi får folkliv större delen av dygnet.     

  3. Jag håller så klart med dig om att ett bostadsområde ska ha liv och rörelse och gärna caféer och närbutiker men att spränga in den i redan befintliga köpkvarter är inte ett bra sätt att få till det trevliga.
    Förtäta gärna de centrala delarna med många inslag av små butiker och möjlighet för social samvaro men låt de stora butikerna och köpkvarteren vara ifred. Jag skulle inte vilja låta mina barn växa upp där.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*