”Låt barnen ha kvar drömmen om Zlatan!” – En motion av Nicki Jozsa (fp)

Motion                                                                  2011-02-03
 
”Låt barnen ha kvar drömmen om Zlatan!”
Bygg en konstgräsplan på Sångvägen/Nibblevägen
 
Bakgrund
”Patric bor på Sångvägen. Han har alltid beundrat Zlatan och han fick sin första fotboll när han var 2 år. När han var 4 år tog hans storebror med honom till gräsplanen på Bolindervallen och Patric blev en hjälte. Han sprang så fort han kunde och sparkade på fotbollen – vad den flög! Hans storebror försvann ur hans synvinkel och istället såg han hundratals människor som skrek och jublade. De skrek hans namn om och om igen!
 
Från och med den dagen var Patric nere på grusplanen framför sitt hus varje vaken stund och sparkade boll. Han skulle bli som Zlatan! En dag skulle han också höra folkets jubel. Men ju mer Patric sparkade boll, slängde sig och dribblade, desto fler sår fick han på sina knän och ben. Han kom hem med blödande ben varje dag och till slut var inte fotboll så roligt längre, det gjorde ont.
 
Idag är Patric 10 år och spelar inte fotboll längre. Han tappade lusten för det. Det gjorde för ont. Hans knän och ben är ärrade av grusplanen framför huset. Till sina vänner säger han att fotboll är ganska löjligt ändå. Men långt inne har Patric kvar sin dröm, drömmen att bli som Zlatan. En dröm som nu inte kan bli sann.”
 
På Sångvägen/Nibblevägen finns idag 460 lägenheter, de boende i området är till stor del barnfamiljer. Efter samtal med några av de boende visar det sig att ett av de största intressena hos de barn och unga som bor i området är att spela fotboll.
 
Motivering
Idag finns det en grusplan i området vilket resulterar i att många barn skadar sig och springer omkring med blödande och såriga knän. De närmaste gräsplanerna är Strömvallen och Järfällavallen. De unga boende på Sångvägen/Nibblevägen kan inte ta sig dit utan att föräldrar eller äldre syskon följer med dem, då flera hårt trafikerade vägar måste passeras.
 
Då det inte finns några aktiva idrottsföreningar som riktar sig direkt till fotbollsintresserade i detta område så blir det svårt att finansiera en gräsplan utan kommunens hjälp.
 
Bedömning
Detta problem skulle lätt kunna lösas med att den befintliga grusplanen i området mellan Viksjöleden och Sångvägen/Nibblevägen görs om till en gräsplan (konstgräs). Alternativt kan en fristående gräsplan (konstgräs) byggas i området.
 
Förslag till beslut
Jag föreslår att kommunfullmäktige i Järfälla beslutar i enlighet med förslaget och bygger en fotbollsplan med konstgräs i området, rimligtvis på den kommunägda marken mellan Viksjöleden och Sångvägen/Nibblevägen. Låt inte en grusplan krossa barnens drömmar.
 
 
Nicki Jozsa,
Folkpartiet Liberalerna Järfälla