Längdåkning på konstsnö i Järfälla – sant?

Foto: www.fotoakuten.se

Denna vinter som började så sent är jag och andra längdskidåkare frustrerade över bristen på snö. För att skidåkningen ska vara njutbar och fungera som träning för de av oss som planerar för åkning i Vasalopp eller andra långlopp är det viktigt att få mer snö. Bara då är det möjligt att packa snön och dra ordentliga spår med maskin.

På några ställen i stockholmstrakten finns numera längdskidspår gjorda av konstsnö. På norrsidan finns sådana spår i Täby och Bro-Bålsta. Att det fungerar bra kan jag själv bekräfta efter att ha använt spåren i Bro-Bålsta vid flera tillfällen. Utmärkta spår med flera paralleller så att åkare med olika hastighet får plats i olika spår utan att störa varandra. Självklart betalar man sin spåravgift för att ge ett bidrag till det mycket omfattande arbetet som görs och för täckning av maskinkostnader. Inget är gratis.

Men Järfälla då?

Här finns vår förnämliga skidbacke i Bruket. Kapaciteten att producera konstsnö är mycket stor. Dessutom finns både personal och maskiner på plats.

Intill backen finns utmärkta fält som utan alltför mycket arbete skulle kunna förses med längdspår gjord med konstsnö. Att sätta upp en automat för betalning med kreditkort (se Bro-Bålstas lösning) borde vara enkelt.

För en begränsad insats finns möjligheter att glädja många av våra skidåkare som då inte behöver färdas flera mil för att hitta spår på andra håll.

Bo Winander (FP)

Ordförande i barn- och ungdomsnämnden men också passionerad skidåkare