Konstsnöslinga för Järfällas längdskidåkare

Förra veckan genomfördes Vasaloppet som omfattar flera lopp under mer än en vecka. Förutom själva Vasaloppet också bl a Kortvasan, Tjejvasan, Öppet spår och

Bo Winander (FP) Ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Järfälla

Halvvasan. Längdskidåkningen har verkligen kommit i hetluften i landet. Det har förmodligen ett samband med stora svenska skidframgångar men också några snörika vintrar.
De olika Vasaloppen omfattar 60.000 åkare. Av dessa kommer mer än 500 åkare från Järfälla.  Längdåkningsintresset är alltså stort.

 Järfälla Skidklubb (ideell) och personalen vid Ängsjö friluftsgård (kommunal) gör stora insatser för att erbjuda Järfällas alla skidåkare spår att åka i. Det går mer eller mindre bra beroende på snötillgången, som varierar från år till år.

Vid Brukets skidbacke finns snökanoner och pistmaskiner som f n används för att preparera slalombacken. Jobbet görs av kommunens personal och ideellt arbetande från slalomklubben.
Men snökanonerna och maskinerna skulle också kunna användas för att med konstsnö bygga upp och underhålla en slinga för längdåkare. Konstsnö kompletterar den vanliga snön och innebär att säsongen kan starta tidigare och förlängas.
Det här är något som kultur och fritidsnämnden borde överväga. Det borde vara möjligt att åstadkomma en konstsnösllinga också i Järfälla likaväl som det är möjligt i andra kommuner också i stockholmstrakten.