Kolonilotter i Järfälla

Vi tänkte bjuda på några bilder från några av alla de kolonilotter som finns runt omkring i Järfälla kommun. Kolonilotter eller odlingslotter som det också kallas finns bl.a. på Datavägen som kallas för Dataängens kolonilotter, Görväln och i Kallhäll. Skördesäsongen är i full gång och många av kolonilotterna sjuder av liv. Allt från morötter, potatis och kryddor till vindruvor kan man hitta man när man promenerar runt bland kolonilotterna.

För många blir odlingslotten ett bra komplement till de som bor i lägenhet men ändå vill få tillgång till en egen liten trädgård. Många ser också både de ekonomiska fördelarna och de ekologiska fördelarna med att kunna odla sin egen mat i liten skala.

Traditionen med odlingslotterna är över 100 år gammal och de första lotterna skapades redan 1895 efter inspiration från Tyskland. Under 1900-talets första början så spelade odlingslottens funktion en storbetydelse för många familjer runt städerna. I krigs och kristider så underlättade möjligheten att odla en del av sin egen mat försörjningen för familjerna enormt. Som exempel så odlades det 1918, 870 000 kg potatis på lotterna enbart i Stockholm.

Besök gärna någon av kolonilotterna i Järfälla under augusti för att få uppleva skördetidens prakt.

Via den här länken till Järfälla kommun kan du läsa mer och hitta din närmsta koloniträdgård