Jasenko-I dag spelar fler partier på den populistiska planhalvan.

Sverigedemokraternas affischer i tunnelbanan
När jag skriver de här orden har värmen kommit till vår stad – solen blänker i Mälaren, människor ler, dröjer sig kvar på uteserveringar. Livet känns hoppfullt. Men i tunnelbanan slår ett hårt och kallt budskap mot oss. Det är Sverigedemokraterna som har hittat en ny grupp att slå mot. Kör bort dem, är deras budskap. Denna gång är det fattiga tiggare som är måltavlan för deras billiga populism.

Affischer i tunnelbanan som kollektivt pekar ut en viss grupp följer kusligt nära ordalydelsen  i den nationalsocialistiska propagandan på 1930-talet. Att människor som flyr krig inte har här att göra har vi redan hört SD säga om och om igen. Nu är det tydligen Europas allra mest marginaliserades tur.

SD är tyvärr bara det mest extrema symptomet på den populism som sprider sig. I dag väljer allt fler partier att spela på den populistiska planhalvan. Och det gäller både vänstern och högern. De som tidigare var för ett djupare samarbete meddelar nu att de vill ge ”mindre makt till Bryssel”. Dessa partier vet naturligtvis att frågan om hur mycket makt Sverige ska ge till Bryssel inte avgörs i EU-parlamentet utan i den svenska riksdagen. Men när EU-negativa toner tar över börjar även etablerade partier spela dem.

Jasenko Selmovic (FP)

Jasenko Selmovic (FP)

Likaså slirar partier på vänstersidan. Under täckmantel av kampen mot påstådd lönedumpning vill flera vänsterpartier resa protektionistiska barriärer, försvåra eller helt ”stänga ner arbetskraftsinvandring”. Tanken är naturligtvis inte att skydda arbetsmarknaden. Lika lite som sverigedemokraterna kommer förbättra integrationen genom att stoppa invandring kommer vänsterpartierna förbättra arbetsmarknaden genom att stoppa arbetskraftsinvandring. Men valfläsk kräver inte logik.

För mig är det här valet Europas ”defining moment”. Vi liberaler måste våga stå emot populismen, och vara förnuftets röst i denna allt gällare kör av nej-sägare. Vi ska istället säga ja – till humanismen och medmänskligheten. Och jag är stolt över att tillhöra ett parti som så tydligt säger det.

Det är svårt att orka tänka sig in i den osäkerhet och misär som har fört människor hit. Men för tjugo år sedan var jag en av de där främlingarna som vandrar ensam på stadens gator. Jag promenerade på Drottninggatan, kväll efter kväll. Det var en säker gata. Den hade så mycket ljus, lyktor, skyltfönster som lyste. Efter ett år i mörkret i det belägrade Sarajevo kändes det som en trygghet. För mig betydde de där ljusen: inga granater. Eftersom granaterna med sitt lufttryck spränger allt glas som finns i staden.

Nu är jag blivit en av alla dem som hastar fram genom staden, med mål i sikte, med familj och tusen åtaganden. Jag kom hit för att jag flydde krig, inte fattigdom. Men jag vet hur det känns att gå på Drottninggatan och undra – kommer han i vindtygsjackan att hjälpa till när det gäller? Eller hon, med det nyslingade håret? Vilka är de här människorna?

Som någon som sett nationalismens förödande kraft på nära håll, drivs jag framåt av viljan att fortsätta bygga gemenskaper, vara del av Europa. När jag konfronteras med SD:s fientliga budskap krymper världen.

Den 25 maj är det dags att gå till valurnorna. Då kan vi välja samarbete istället för isolationism, humanism istället för populism. Detta är min drivkraft som liberal. Som kandidat till EU-parlamentet. Och det är därför jag är stolt över att vara folkpartist.

Tillsammans visar vi vilket Europa vi vill ha och vilka medmänniskor vi vill vara. Tillsammans vinner vi valet nu på söndag. Nu kör vi!

Jasenko Selemovic, kandidat till Europaparlamentet för Folkpartiet