Järfälla Spelmän

Järfälla spelmän är en förening i Järfälla som vill sprida kunskap om folkmusik och utveckla traditionen i Järfälla kring folklig musik. Järfälla spelmän kan man ofta se på olika evenemang inte bara i Järfälla kommun utan också på andra platser i Sverige. Bl.a. så var Järfälla spelmän med på 100-års jubiléet av den kände nyckelharpspelaren Eric Sahlström i Uppsala i augusti 2012.

Tidigare under våren 2012 så besökte Järfällas spelmän efter lång planering Japan för ett kulturutbyte. Andra ambassadsekreterare på svenska ambassaden i Tokyo, Marianne Bylund, är sedan tidigare ett stort fan av Järfälla spelmän. Hennes dotter Lousie Bylund flyttade också till Japan för att studera japanska och det var i samband med detta som de första planerna på att Järfälla spelmän skulle besöka Japan. Marianne och Lousie skötte planeringen på plats i Japan och den 30 mars 2012 så blev resan till slut av.

På svenska ambassaden i Tokyo så hölls det under besöket en workshop där japanska spelmän fick lära sig om den svenska folkmusiken och dess instrument. Efter workshopen så hölls det dans till Järfälla spelmäns musik i den stora salen på ambassaden. Över 150 japanska dansare från flera olika föreningar runt hela landet kom för att dansa till spelmännens musik.  För att få ut så mycket som möjligt av kulturutbytet så bodde deltagarna från Järfälla hemma hos olika japanska famlijer och fick lära sig mer om den japanska kulturen.

Järfälla spelmän besökte också ett hotell där de spelade sin musik under en lunch, något som var mycket uppskattat och flera hotellgäster började dansa till den svenska musiken. Många besök gjordes under resan och vi rekommenderar att ni läser vidare om besöket på Järfälla spelmäns hemsida.

Besöket i Japan blev så uppskattat att Miki Kamata från Swedish Center Foundation i Tobetsu i september reste till Sverige och Järfälla för att åter träffa spelmännen för att undersöka om ett återbesök till Japan vore möjligt. Swedish Center Foundation i Tobestu, SCF, är en organsiation i vänorten Tobetsu utanför Sapporo. I Tobetsu finns något som kallas för Sweden Hills, det är en by som började byggas 1979 och som består av ca 500 hus och som skulle kunna vara hämtat direkt från Sverige, titta på bilderna på den här sidan så ser ni att Sweden Hills lika gärna skulle kunna legat i Dalarna.

Järfälla spelmän genomförde givetvis en konsert även i Sweden Hills

I september 2012 så besökte så Miki Kamata Järfälla tillsammans med Lirica Maede Järfälla kommun. De besökte olika platser i Järfälla, bl.a. så besökte de Görväln slott. I Kommunhuset i Järfälla så tog Kommunstyrelsens Ordförande Antia Mickos (FP) emot de Japanska representanterna. På bilderna nedan så kan du se mer från besöket.

Lars Lindkvist som är ordförande I Järfälla spelmän svarar på folkpartiets fråga om ett återbesök till Japan kommer bli av:

Om Järfälla Spelmän kan genomföra en ny resa till Japan är nu en ekonomisk fråga. En mycket stark vilja finns i Japan att få oss tillbaka men att vi återigen skulle bekosta det allra mesta själva på en två veckors rundresa i Japan är inte genomförfart nu. I Japan jobbar man på att försöka hitta fler samarbetspartners som skulle kunna ta emot oss och hjälpa till med en del av kostnaderna. Om det ger resultat får vi börja jobba här på hemmaplan också för att söka bidrag/stipendier/jaga sponsorer. Återigen stort tack för det varma mottagandet vi och våra japanska gäster fick vid besöket i kommunalhuset 4/9!