Ica Maxi i Barkarbystaden-första spadtaget

ICA_Barkarbystaden
ICA får monopol av M och S i Järfälla

Idag kl 13 så togs det första spadtaget för Barkarbystadens första livsmedelsbutik. Ica påbörjade då byggnationen av deras 17500 kvm stora butik som förutom en Ica Maxi- butik kommer att innehålla gym, 2 restauranger, ca 12 butiker butiker samt detaljhandelskedjan Clas Ohlson som vi för ett tag sedan kunde avslöja. PEAB är det företag som har fått totalentreprenad på området och den nya handelsplatsen kommer att bestå av en huvudbyggnad som blir upp till 3 våningar hög med ett garage under byggnaden. Den andra byggnaden på området blir i två plan med ca 3500 kvm total yta.

Ica Maxi i Barkaby kommer att ligga ungefär mitt emot Plantagen vid Barkarby outlet. Detta ger Icas nya handelsområde anslutningar via Majorsvägen, Herrestavägen och kommande Barkarbyvägen. M och S i Järfälla ger ICA monopol.

Att Barkarbystadens första livsmedelsbutik nu börjar byggas är en viktig milstolpe för Barkarbystaden. De som redan nu bor i området har haft långa resvägar för att kunna handla livsmedel. Många har sagt att just bristen på livsmedelsbutiker i området har gjort att de har valt bort boende i Barkarbystaden och förhoppningsvis får nu försäljningstakten en knuff nu.

Trots att Barkarbystaden har planerats under många år så är det först under Alliansens styre i Järfälla som en större livsmedelshall öppnar i Barkarbystaden. Bristen på stormarknader i hela Järfälla har även den varit stor och nu är det också klart att en stor aktör inom livsmedel kommer att flytta in på gamla Kodaktomten. Ica Maxi i Barkarbystaden beräknas stå klar till påsken 2014 vilket gör att inom ca 1½ år så kommer Järfällaborna få två stormarknader för livsmedel i Järfälla. Man behöver därmed inte längre åka till Bromma, Vällingby eller Häggvik för att handla mat.

Ica finns redan idag på flera platser i Järfälla och en av de populäraste är ICA Kvantum i Viksjö. Ica Viksjö har blivit lite av Järfällabornas egen stormarknad fast den till utseendet inte riktigt ser ut som den klassika stormarknaden. Hur Ica Viksjö med öppettider, priser och sortiment kommer stå sig i konkurrensen med Ica Maxi Barkarbystaden återstår att se.