Hur trivsamt känns utemiljön i Jakans centrum?

En eftermiddag nyligen kom jag från tåget till centrum. Kände lukten av cigarettrök i tunneln. Det råkade blåsa mot, och när jag kom på marknivån, stod det några

Gångtunneln i Jakobsberg, nedgång från centrum

och rökte utanför kaffeshoppen. 

Sen gick jag vidare. Belysningen och stämningen på lilla torget och passagen mot sjukhuset kändes som efterkommunisttidens Warszawa. Grått och trist och mörkt. Enda som saknades från Warszawa-bilden var äldre städtanterna med sopkvast.
Förresten, passagen mot sjukhuset, har det ett namn? Jag har bott 40 år i Jakan och namnen som Riddarplatsen och Tornerplatsen – jag kan fortfarande inte knyta dem till var de ligger, måste titta i kartan. Ingenting omkring centrum känns riktigt torgliknande.
Nu har Warszawa tvättat sitt ansikte. När är Jakans tur? Miljön i Jakans centrum kräver en upprustning, med helhetssyn. In i gallerian är det fräscht, men utemiljön släpar efter. I kvällsmörkret kändes det inte alls välkomnande, man ville bara skynda sig in och uträtta sina ärenden och sedan snabbt hem.
Ett snabbt och billigt sätt för att skapa trevligare miljö på vinterkvällar är just belysningen.  Den ska guida mig till centrumets utbud. Butiksfasader och gallerians ingångar ska vara i fokus, belysta som magneter som pockar mitt intresse.
Nu när shoppingcentra konkurrerar med varandra samt för ojämn kamp mot näthandeln, har man verkligen inte råd göra misstag, ifall målet är att behålla centrum-service i Järfälla. Tankar som nytt medborgarhus, fjärrtågsstationen i Barkarby som tar trafikantströmmar dit, är detta optimalt hushållande av resurser?
Esa Tuuri
Folkpartiet Järfälla