Hur förtidsröstar man?

I Sverige har vi möjlighet att förtidsrösta, inte bara i allmänna val utan också i EU-valet. En förtidsrösta kan man avlägga vart som helst i landet allt som behövs är ditt röst- och ID-kort.

För att öka andelen röstande så tillåter man i Sverige att de röstberättigade avlägger sina röster i både i val till EU parlamentet och i de allmänna valen den 14:e september. För att göra det möjligt för så många som möjligt att deltaga och avlägga sin röst kan man göra detta vart som helst i landet och rösten skickas då till din hemkommun och registreras där. Förtidströstningen för EU-valet öppnar den 7:e maj.

Det du behöver för att kunna avlägga en förtidsröst är ett röstkort och ett giltigt ID-kort alternativt någon som kan följa med och gå i god för att du är den du utger dig för att vara, denna person behöver dock kunna legitimera sig.

Själva röstningsförfarandet går till så att du väljer en valsedel för det parti du skall rösta på och går in i röstbåset. När du lagt ned din valsedel i valkuvertet överlämnar du denna till en röstmottagare tillsammans med ditt röstkort, valmotagaren kontrollerar ditt ID-kort och noterar att du avlagt din röst. Valsedel samt röstkort läggs i ett kuvert och skickas till din vallokal där det på valdagen öppnas och man noterar att din röst mottagits varefter den läggs med de andra rösterna i valurnan.

Om du skulle befinna dig i en förröstningslokal någonstans i riket där man saknar en valsedel till det parti du vill rösta på, tag då en blank valsedel och skriv tydligt namnet på det parti du vill rösta på.

I Järfälla kommun kommer vi att ha sex stycken lokaler för förtidsröstning under EU-valet:

  • Barkarby bibliotek, Barkarby
  • Centrumgallerian, Jakobsberg
  • Järfälla Gymnasiebibliotek, Jakobsberg
  • Järfälla kommuns kundtjänst, Jakobsberg
  • Kallhälls bibliotek, Jakobsberg
  • Viksjö bibliotek, Jakobsberg

För att få rösta i det svenska EU-valet krävs det att du är medborgare i ett EU-land och fyller 18 år senast på valdagen. Du kan alltså som medborgare i ett annat EU-land välja att rösta i det svenska EU-valet i stället för i ditt hemland. För att kunna rösta som EU-medborgare krävs det att du anmäler dig till den svenska röstlängden senast den 25:e april. Valmyndigheten skickar ut blanketter för detta till alla EU-medborgare som är bosatta i Sverige under mars och april, skulle du inte ha fått någon så går det bra att skriva ut en genom att klicka här. Den skickar du sedan in till länsstyrelsen i det län där du bor, adressen hittar du här.