Fönsterolyckan vid Aspnässkolan – tingsrätten friar förre rektorn och läraren

För två och ett halvt år sedan inträffade en allvarlig olycka vid Aspnässkolan i Järfälla. Tre elever som satt tillsammans i en fönsternisch råkade få upp fönstret och ramlade ut från andra våningen.

Skolans tidigare rektor och läraren åtalades men frias nu från ansvar av Attunda tingsrätt.

Rätten skulle besvara två frågor i domen. Först och främst om de båda åtalade hade ansvaret och i sådana fall om de på något sätt hade nonchalerat det.

Rektorn hade i själva verket inte ett sådant ansvar, skriver Attunda tingsrätt. Det har en rektor inte per automatik och det är inte bevisat att hon fått någon skriftlig eller muntlig delegering.

Och även om rektorn hade varit ansvarig så har hon inte gjort något fel som hon skulle ha kunnat straffas för, enligt rätten. Rektorn var heller inte anställd vid tiden för olyckan. Hon hade slutat strax innan. Den nye rektorn delgavs misstanke om brott, men den utredningen lades ned.

I motsats till rektorn har läraren haft ansvar för sina elevers arbetsmiljö, enligt domen. Men inte heller hon har struntat i säkerheten vid

Bo Winander (FP) Ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Järfälla

fönstret. Läraren kontrollerade fönstrets spärranordning strax före olyckan och hon tillät inte barnen att sitta på fönsterbrädorna. Det var naturligtvis förfärligt att olyckan kunde inträffa, säger Bo Winander (FP), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Järfälla. Direkt efter olyckan gick vi igenom samtliga fönsterlås vid alla våra skolor för att försäkra oss om att något liknande inte skulle kunna ske igen.

Numera har vår förvaltning också tydliga skriftliga rutiner vad gäller delegering av arbetsmiljöansvaret. Två av de tre barnen kom snabbt tillbaka till skolan, för den tredje med svårast skador tog det längre tid.

Läs mer: DN, SvD, AB, AB1, Ex