EU-valet: därför är din röst viktig

I maj har du chansen att påverka hela Sveriges och Europas framtid. Då är det, som det ofta heter i folkmun, EU-val. Det som det handlar om är egentligen val till Europaparlamentet, alltså vilka som ska representera Sverige nere i Bryssel.

Varför är det viktigt då, undrar du säkert? Kanske tänker du: Jag vill ju egentligen inte att Sverige ska vara med i EU.

Jo, det är viktigt för att vi är en del av EU. Det är inget vi kommer kunna ändra på, inte på många år i alla fall. Så det som Sverige, och i förlängningen du själv, behöver är starka representanter. Några som klarar av att stå upp för det Sverige vill, behöver och kan. För har vi inte dem nere i Bryssel så kommer EU bli exakt så som alla nej- sägare tror att det kommer att bli. Vi kommer inte ha något att säga till om, vi kommer inte kunna påverka det som är viktigt för oss här uppe i smällkalla Sverige.

Nästa fråga du ställer dig är kanske: Jaha, men vem ska man rösta på då?

Det där är ju en fråga som du själv får leta rätt på svaret på. Det beror ju helt på vad som är viktigt för dig. Min rekommendation är att du går in på de olika partiernas hemsidor och läs på var de står i den europeiska frågan. Läs om deras kandidater och om varför just de vill sitta med i Europaparlamentet.

Men jag kan ge dig små ledtrådar som kanske gör det lättare för dig att välja. Det finns två partier, på varsin ände av den politiska skalan som är helt emot EU.

Att ha någon från de partierna som representant för Sverige är ju bara slöseri med mandat. Att sätta någon som inte ens tror på idén om ett europeiskt samarbete som vår förkämpe är ju som att sätta en Djurgårdsmålvakt i AIK- målet. Det kommer inte kämpas så där överdrivet mycket för laget man just nu spelar för om man säger så.

De andra partierna då? Ja det finns bara ett parti av de andra övriga som säger solklart, högt och tydligt JA till det europeiska sammarbetet och det är folkpartiet.

De folkpartister som i mina ögon utmärker sig mest och som är starkast och lämpligast att komma ner till Bryssel är Jasenko Selimović, och allas vår supertant Marit Paulsen. Jasenko Selimović kommer i grunden från det forna Jugoslavien och har med egna ögon sett och upplevt hemskheter som kunde ha undvikits om Jugoslavien varit med i EU.

Marit Paulsen känner nästan alla till som den tanten (ja hon kallar sig själv för tant) som varit en nagel i ögat på alla byråkrater och självutnämnda förståsigpåare nästan hur länge som helst nu.

Hur du röstar är helt upp till dig men kom ihåg att det här valet är MINST lika viktigt som det vi har i september. Snälla, för hela Sveriges skull, rösta och kom ihåg att du inte röstar om ett medlemskap för där är vi redan rösta för att avgöra vad vi gör med det.

Varför är EU viktigt undrar du kanske? Varför ska det finnas en europeisk gemenskap? Det finns några olika argument som t.ex. ökad trygghet. Genom ett ökat samarbete mellan länder minskar risken för krig. Inte skulle väl du vilja starta krig mot de som hjälper din ekonomi, som köper dina varor och som producerar varor du är beroende av.

Ett annat argument är friheten för individen. Att kunna resa runt och till och med bosätta sig och studera eller skaffa jobb i vilket som helst av de medlemsländerna gör att individen får större chans att forma sin egen framtid, skaffa ett yrke och ett liv som han eller hon kanske inte har möjlighet till i sitt hemland.

Att vi måste kunna hjälpas åt att bekämpa brott mot de mänskliga rättigheterna är också tungt vägande. Att bekämpa dessa typer av brott går bara genom samarbete över gränserna. Andra gränsöverskridande brott har vi också större chans att klara upp genom en stark, gemensam ”EU-polis”. Att bekämpa brottsligheten nation för nation hjälper ju inte när de kriminella bara kan smita över gränsen för att undkomma rättvisan.

Hur du engagerar dig i övrigt är också upp till dig själv men jag lovar dig att det känns mycket bättre att göra något än att bara gå och knyta handen i fickan.

 

18234 - Örjan Andersson (FP)

Örjan Andersson

Folkpartiet Liberalerna Järfälla