En vinter utan verktyg för snöröjning!

Snöslungor och snöskyfflar är slutsålda i butikerna. Husqvarna som tillverkar snöslungor noterar aktieuppgång på börsen. När kommunen sätter in alla tillgängliga resurser i snösvängen räcker det hjälpligt till att hålla de stora vägarna farbara. Villaområdena får vänta – gångtrafikanterna får dra på sina högkragade kängor och stövlar för att pulsa fram i snömassorna.
Har det gamla vinterlandet Sverige helt glömt bort vad en riktig snövinter betyder? Är det acceptabelt att enbart planera för snöfattiga vintrar och låta de riktiga vintrarna komma som en total överraskning? Det har gått bra under bra många år nu – men skall vi fortsätta på samma sätt framöver?

När vi för ett par månader sedan diskuterade snöröjningskontot i Järfällas budget var det flera som ville se förra vintern som något högst exceptionellt och som tyckte att vi kunde dra ned på kontot inför 2011. Det skulle vara intressant att få köra den budgetberedningen i repris idag.  Jag är rätt säker på att ett par av inläggen skulle låta bra mycket annorlunda.
Viss finns det tekniska begränsningar för vad som är möjligt. Många kommuner har problem med att hitta platser för snötippar eller tvingas lägga upp snöhögar som är en fara för trafiksäkerheten etc. Traktorer, lastbilar och förare finns helt enkelt inte i tillräcklig mängd för att på kort tid få undan allt. Detta är ett faktum att acceptera när det snöar som värst.
Men i det längre perspektivet finns många intressanta diskussioner att föra. Hur stor beredskap skall vi ha, vad får den kosta, vilka besvärligheter är det rimligt att medborgarna tar på sig för att kommunens pengar i stället skall räcka till andra angelägna saker – äldrevård, varma lokaler, skolor, förskolor etc.
Det skulle vara välgörande med ett intensivt samtal kring detta nu dessa vinterdagar – inte vänta till sommaren när vinterlandet Sverige åter är glömt!! Välkommen med inlägg!

Lars Bergstig