En bostadsrätt i Järfälla är 60 procent billigare jämfört med Stockholms innerstad.

Dagens Nyheters Stockholmsbilaga har den 18 mars en mycket intressant artikel under rubriken ”Så mycket sparar du i förorten”.

DN har helt enkelt satt ett pris på restiden för att visa hur mycket man tjänar på besväret att pendla till city jämfört med att bo i en dyr lägenhet där.  I exemplet utgår man från en genomsnittlig bostadsrätt som inne i Stockholm kostade 3,5 mkr förra året och mellan 0,96 och 2,4 mkr i övriga länet.

För Järfälla är den genomsnittliga restiden tur och retur beräknad till 60 minuter och lägenhetens snittpris till 1,3 mkr. Med de antagandena skulle varje restimme under tio år (220 dagar per år) vara värd nästan 1000 kronor. Så mycket billigare är det att köpa en bostadsrätt i Järfälla jämfört med motsvarande lägenhet i innerstaden.

För de som följt prisutvecklingen i Järfälla under ett antal år är DN´s siffror inte överraskande. Det har länge varit billigt att köpa lägenhet i Järfälla med hänsyn till läge och pendlingsavstånd till city. Varför det varit så är inte så lätt att svara på. Kanske har den starka betoningen av sjönära lägen haft sin betydelse. Flyttlassen har sökt sig till skärgårdskommunerna och innerstadens kajer. Järfälla har en lång Mälarkust men inte många bostadslägen i närheten av stränderna. Sollentuna har sina Edsviken och Norrviken som nog bidragit till en högre status vid val av bostad.

Logiskt är väl också om ett omfattande bostadsbyggnadsprogram i Solna och Sundbyberg bidrar till att sätta Järfälla längre ner på önskelistan. I DN´s tabell ligger Sundbyberg tvåa och Solna trea när man mäter var det är billigast att köpa en bostadsrätt och då hänsyn tas till pris respektive restid. Dessa två har 20 minuter kortare pendlingstid än Järfälla men ändå är snittpriset på lägenheten 1,3 mkr lägre än i innerstaden.  Skillnaden i lägre pris per restimme mellan Järfälla och Sundbyberg är endast 100 kr – kanske inte så egendomligt om Solna/Sundbyberg då vinner i den konkurrensen!

Mäklare vittnar nu om att man tyckt sig märka en omvärdering av Järfälla – särskilt vad gäller mindre lägenheter med låga avgifter. Med de stora väg- och järnvägsprojekten som nu startas – Förbifart Stockholm och Mälarbanans fyra spår kommer Järfällas läge att bli väldigt mycket mer centralt. Tätare, snabbare och bekvämare pendlingsresor till city och avsevärt kortare restider till de södra förorterna kommer på sikt att leda till högre priser i Järfälla. Barkarbystaden med sina höga nypriser skulle med en annan planering ha kunnat ligga bättre i fas med den utvecklingen. I det äldre bostadsbeståndet i Jakobsberg och Kallhäll med gångavstånd till pendeln lär vi dock få se en stabilt stigande pristrend åren framöver. Att tänka på vid val av ny bostad och ett starkt argument för att genast förnya Jakobsbergs centrala delar!   

Lars Bergstig, Gruppledare Folkpartiet Järfälla