De sociala medierna i revolutionen

I dagarna har vi kunnat följa en rad historiska händelser i Nordafrika. Folket i en led länder har gjort uppror och protesterat mot diktaturer. Först ut var Tunisien, därefter föll Egyptens diktator och idag kan vi följa upproren i Libyen. Hela världen håller andan och inser att det vi bevittnar är historiskt.
Vad är då annorlunda med dessa revolutioner mot de som tidigare skett?
Skillnaden är att en stor del av dessa revolutioner skett på de sociala medierna. I länder, som tidigare varit nästintill slutna för omvärlden, har människor twittrat, facebookat, bloggat och lagt upp filmklipp på youtube. Hela världen har kunnat följa händelserna i revolutionernas kärna på de sociala medierna. Vi har fått veta saker som nyheterna ej lyckats rapportera om och människorna som befinner sig i revolutionernas mitt har kunnat göra sina röster hörda till omvärlden. Under sk. hashtags på twitter som #Tunisia, #Egypt och nu senast #Libya har vi kunnat följa händelserna i realtid.
Framförallt twitter och youtube har haft en stor roll. Rapporter har kommit på twitter i realtid från enskilda människor, som kvinnan från Bahrain som skrev att när hon slutar twittra så har staten stängt ner internet i landet, till stora nyhetsorganisationer, som Al Jazeera. Filmklipp från revolutionen har tagits med mobiltelefoner, lagts upp på twitter och youtube och visats i nyhetssändningar världen över. Politiker har engagerat sig på de sociala medierna och retweetat inlägg. Nyheterna har spridits, utan censur – mycket tack vare de sociala medierna.
Det som beskrivits ovan är en trend som ökar i kraft. I framtiden kommer förmodligen människor söka sig ifrån de stora och erkända nyhetskanalerna och ta del av de nyheter som sprids via de sociala medierna. Det är den enskilda personen som kommer till tals, det är de verkliga vardagshändelserna vi får ta del av och informationen kommer ofta direkt från händelsernas centrum när det händer.
Med facit i hand så har vi nog bara skrapat på ytan när det gäller de sociala mediernas betydelse i samhället.
Nicki Jozsa (FP)
Ledamot i kommunfullmäktige och socialnämnden

Läs mer: AB Ex DN SvD AB DN SvD
Sammanfattning av händelser