Bygg ut tunnelbanan i Stockholm

I början av året skrev samtliga folkpartiets 26 gruppledare i Stockholms läns kommuner (Lars Bergstig för Järfälla) en artikel i Dagens Nyheter med krav på tunnelbana till Nacka. Det var då ett kontroversiellt förslag. T.ex. hade moderata landstingspolitiker deklarerat att Stockholms tunnelbana var färdigbyggd och att nu skulle man enbart satsa på spårvägar, främst i innerstaden.

Tunnelbanan har varit avgörande för Stockholmsregionens utveckling. Inför framtiden är det nödvändigt med en fortsatt utbyggnad. Vi i Folkpartiet gläds över att bred enighet nu råder om att bygga ut blå linje till Nacka – men det är också hög tid att planera för tunnelbana till Täby.
I nordostsektorn finns stora utbyggnadsplaner för tiotusentals nya bostäder och invånare. Tunnelbana till Täby handlar om både tillväxt och miljö. Fler tar bilen i nordost än i andra delar av länet, en kapacitetsstark tunnelbana skulle stärka det klimatvänliga kollektivresandet. Snabbare resor gynnar både enskilda och företag. Och tunnelbanan öppnar för ännu fler bostäder i nordost, ganska nära city och med direktkoppling till centralen och vidare ut i länet.

I en kommentar den 29 september skriver DN att ”när ett antal folkpartister i början av året skrev en debattartikel med krav på tunnelbana till Nacka började den boll rulla som i dag har lett till att regeringen stöder projektet med både dunkar i ryggen och pengar.” En artikel kan uppenbarligen göra skillnad!