Axplock från Almedalen

Denna vecka är det politikervecka i Almedalen där Sveriges politiker samlas. Partierna får en dag var då de håller tal och presskonferenser. Almedalen är denna vecka också fylld med journalister, fackförbund och intresseorganisationer. Vad har då hittills hänt i Almedalen 2010? Här nedan kommer lite axplock från Almedalen.

Miljöpartiets dag – söndagen den 3 juli 2011
Miljöpartiets nya språkrör, Gustav Fridolin och Åsa Romson, inleder Almedalsveckan. I MP’s tal utkristalliserade sig ett ämne framför andra; skolan. MP menade bland annat att alla elever ska ha rätt att komma igen om man har hamnat efter i sin utbildning.
Moderaternas dag – måndagen den 4 juli 2011
Statsminister Fredrik Reinfeldt höll sitt tal under måndagen. Reinfeldts tal präglades av framtidsvisioner och blickar mot omvärlden. Han menade bland annat att Sverige måste utveckla en politik som är inkluderande, hållbar och bejakar tillväxt. Statsministern pekade också mot flera länder som har problem, dessa länder präglas av socialism, diktatur och förtryck.
Vänsterns dag – tisdagen den 5 juli 2011
Vänsterns partiledare Lars Ohlys tal präglades av kritik av övriga partier. Bland annat menade Ohly på att regeringen har skapat stora klyftor mellan fattiga och rika. Genom jobbskatteavdrag och privatiseringar har klyftorna öka och de fattiga har blivit fattigare menar Ohly. Även det egna partiet fick en skopa kritik då partiledaren menade på att Vänstern är dåliga på att tala om sin vision.
Folkpartiets dag – onsdagen den 6 juli 2011
Vice statsminister Jan Björklund hade en brett tal där han talade om allt från skola och utbildning till ideologi och liberalism. Även ämnen som forskning, arbetskraft, jämställdhet och forskning togs upp.
Björklund var kritisk till oppositionen som gått ihop med Sverigedemokraterna i riksdagens omröstningar: ”Håkan Juholt och Gustav Fridolin, ert samarbete med Jimmie Åkesson är pinsam”.
En viktig linje Björklund drev i sitt tal var att vi måste öppna upp för omvärlden och locka hit arbetskraft.
Björklund talade också om att även om vi gjort mycket reformarbete i skolan så är det lång väg kvar och arbetet för förbättringar måste fortsätta.
Den allmänna uppfattningen av medier som rapporterat från Almedalen var att jan Björklund hittills hade det starkaste talet av alla partiledare.
Centerns dag – torsdagen den 7 juli 2011
Maud Olofsson, partiledare för Centern, höll sitt tal under torsdagen. Maud talade om vikten av miljöbilar och att höjda bensinskatter för klimatdåliga bilar samtidigt befria miljöbilar från fordonskatt under 3-5 år. Olofsson talade också om FRA-debatten och att hon är stolt att leda partiet som drev debatten hårdast. Dessutom talade partiledaren om behovet av ett värderingsskifte där skaparlust och entreprenörskap ska lyftas fram som något positivt.
Resten av veckan
Under fredagen den 8 juli är det Socialdemokraternas dag, lördagen den 9 juli är Kristdemokraternas dag och veckan avslutas med Sverigedemokraterna under söndagen den 10 juli.
Nicki Jozsa (FP) politisk sekreterare