Arbetslösa invandrare: Kan akademiker som mentorer göra skillnad?

Arbetslöshet bland invandrare är ett välkänt problem. Det har debatterats på längden och tvären i många år. Finns det något nytt att säga? Det som behövs är väl lösningar?!
Jo, jag förstår att det är komplexa problem – brister i svenska språket, fel utbildning, fel ålder och så vidare. Men det jag (som är akademiker) har svårt att förstå är att det finns arbetslösa invandrare som är akademiker. Med en universitetsutbildning har man allmänt en bra arbetsmarknad i Sverige. Samtidigt ser jag dagligen hur många oskrivna regler som finns på arbetsplatser som anställer högutbildade. Det kan vara svårt till och med för akademiker födda i Sverige och med svensk utbildning att lyckas med ansökningsbrev och intervjuer!
Men nu var det lösningar jag efterlyste. Så jag föreslår att en invandrad akademiker som är arbetslös får en svensk akademiker som sin egen mentor i jobbsökandet. Mentorn kan hjälpa till och berätta om vad som förväntas på tjänster när arbetsgivaren kräver universitetsutbildning, förklara hur rekrytering går till, ge tips vid ansökningar och inför anställningsintervjuer eller berätta om den viktiga fikakulturen för den som t.ex. gör praktik.
Hur svårt kan det bli?! Det är dags för mindre ältande och mer lösningar. Hoppas att Arbetsförmedlingen eller socialtjänsten eller facket eller invandrarföreningar eller allihop nappar på den här idén! Kan akademiker som mentorer göra skillnad? Jag tror det och ställer upp som mentor – vem mer blir med?

Kristina Westerdahl

Folkpartiet Järfälla