AMD: ”Stoppa sprututbytesprogrammet!”

Stoppa sprututbytesprogrammet säger Lena Larsson på Anöriga Mot Droger.

Nu har sedan en vecka tillbaka Sprututdelningsprogrammet kommit i gång även i vår huvudstad. Efter många år och många talade och skrivna ord, har det blivit verklighet. Äntligen tycker nog många missbrukare, tyvärr tycker vi inom AMD Anhöriga Mot Droger. Vi har alltid hävdat att det är bättre med vård och behandling till våra missbrukande barn även om de är vuxna. Vi vill inte vara med och sponsra deras fortsatta missbruk. För oss är målet att de ska komma tillbaka till verkligheten drogfria, inte med hjälpmedel i handen så de lättare kan fortsätta knarka.

Visst vill inte vi heller att de ska dö av HIV, hepatit C eller andra sjukdomar som ett missbruk kan föra med sig. Men vi anser inte att det är sprututdelning till injicerande missbrukare som är ”medicinen” till dessa människor.

Titta på människorna som är medlemmar i KRIS (Kriminellas Revansch i Samhället). Där är alla drogfria och nyktra och lever ett bra liv. Hur kan det komma sig att dessa människor som alla har både mångårigt missbruk och kriminalitet bakom sig kan räta upp sina liv? Undersök och forska hur det har gått till och gör sedan likadant i stor skala. Är det inte värt att prova på sådan ”behandling” och se hur resultaten blir.

Tidigare hade vi Hållpunkt Maria på söder i Stockholm. Dit kunde missbrukare komma för att få läkar- och tandläkarhjälp, gynekolog fanns på plats och kanske också hjälp med andra somatiska problem. Men man delade inte ut fria sprutor. Det fungerade alldeles utmärkt. Har man stängt denna verksamhet nu?  I Göteborg har man aldrig ens pratat om fria sprutor och även där har man goda resultat. Varför måste vi locka till oss missbrukarna med fria sprutor? Varför räcker det inte med att locka med ett drogfritt liv?

Att vara missbrukare verkar vara mer än ett heltidsjobb. Jakt efter pengar och knark och därefter mera pengar och mera knark verkar inte vara något för en latmask utan det är jaga, jaga, jaga dygnets tjugofyra timmar. Skulle då inte ett drogfritt Svenssonliv vara något som alla eftersträvar, men inte alla uppnår.

Låt oss hjälpa missbrukarna till just detta, ett drogfritt Svenssonliv, men ge dem inte verktyg så de kan fortsätta knarka. Vill vi hjälpa våra medmänniskor gör vi det inte genom att ge dom sprutor, det uppmanar dem i stället att fortsätta knarka.

 

Lena Larsson, anhörig mamma och förbundsordförande

Riksförbundet AMD Anhöriga Mot Droger

 

(Detta inlägg är skrivet av Lena Larsson på Anhöriga Mot Droger utan inblandning av Folkpartiet och är nödvändigtvis inte Folkpartiets åsikter)