200 fler sommarjobb i landstinget – upp till 1.000 unga får chansen att pröva på vårdyrken

Landstinget utökar i år sin satsning på sommarjobb för unga. Resurser avsätts för 1.000 sommarjobb, mot 800 i fjol. Sedan 2011 har satsningen på sommarjobb därmed ökat med 30 procent, från 700.

Anna Starbrink Foto: Erja Lempinen

– Att vi vill erbjuda tusen ungdomar i Stockholms län sysselsättning, lön, och intressanta arbetsuppgifter är förstås väldigt roligt. Sommarjobb är viktiga inte bara för att ha något att göra och tjäna lite egna pengar – det är också grunden till ett framtida arbetsliv, säger Anna Starbrink (FP), produktions- och personallandstingsråd.

– Sommarjobben är viktiga också för landstinget som arbetsgivare. Vården behöver många duktiga medarbetare i framtiden. Jämte sommarjobben gör vi en stor satsning på särskilda gymnasieutbildningar, jag var med och invigde ett sådant vård- och omsorgscollege så sent som i slutet av januari på Kungsholmens västra gymnasium, berättar Anna Starbrink (FP).

– Jag hoppas givetvis att många av dem som nu får pröva ett vårdyrke väljer att utbilda sig inom vården och återvänder till oss eller andra arbetsgivare i vården,understryker Anna Starbrink (FP).

FAKTA OCH BAKGRUND

Landstinget erbjuder sedan många år ungdomar att ansöka om sommarjobb för att pröva på olika yrken inom vården. 2011 och åren dessförinnan rörde det sig om 700 sommarjobb, 2012 ökades de till 800. I år avsätts resurser för att nå ett mål om 1.000 sommarjobb.

Jobben finns bland annat på landstingets egna sjukhus, vårdcentraler och annan vård, hos andra vårdgivare med landstingsavtal och hos trafikutförarna inom lokaltrafiken. Det handlar framför allt om jobb i avdelningskök på vårdavdelning, inom administration, på vårdavdelning och vaktmästeri vid sjukhus, vårdcentraler, äldrevård m.m.

För att söka ska man vara skriven i Stockholms län, ha fyllt 16 år innan sommarjobbet börjar och inte ha fyllt 19 år innan sommarjobbet slutar. Sommarjobben sträcker sig i huvudsak under två perioder om vardera fyra veckor, 17 juni – 14 juli och 15 juli – 11 augusti. Lönen enligt kollektivavtal meddelas i mars.

Jobben söks via landstingets hemsida, från fredag 1 mars till och med söndag 17 mars.  I huvudsak erbjuds två jobbperioder om vardera fyra veckor, 17 juni – 14 juli och 15 juli – 11 augusti. Perioderna kan dock variera.