100 dagar kvar till EU valet

För 100 år sedan inleddes första världskriget – 16 miljoner döda. För 75 år sedan inleddes andra världskriget – 60 miljoner döda. Europeisk historia som aldrig får återupprepas.

Ett av de främsta argumenten för EU är att människor som står varandra nära och som är beroende av varandras välfärd inte kommer att hamna i allvarlig konflikt.  Det finns de som argumenterar mot detta genom argument som att den europeiska handeln var omfattande mellan de krigförande länderna både under första och andra världskriget. En viktig sak att påpeka är dock att dåtidens länder varken var jämlika eller liberala, många av staterna leddes av auktoritära regimer och samtliga leddes av enbart män.

Dagens Europa är väsensskilt från dåtidens, vi är mer integrerade mer liberala och mer jämlika. För 100 år sedan var Norge det enda land i Europa där kvinnor hade rösträtt, idag leds Europas starkaste ekonomi av en kvinna.

Kampen är dock inte över, det finns makter i Europa som vill vrida tillbaka klockan. Som exempel finns det de som vill begränsa kvinnors rätt till abort, begränsa kvinnors rätt till fri rörlighet och begränsa kvinnors rätt att gifta sig med den de önskar.

För 25 år sedan kunde man inte utan stora svårigheter resa från en del av Tyskland till den andra och att som idag resa till Bulgarien på solsemester var nära nog en omöjlighet. Om några månader firar vi dock 25 årsjubileet av när Berlinmuren föll och det är över ett decennium sedan diktaturens Sovjet föll och Östeuropa åter blev fritt.

Kampen är dock inte över, det finns makter i Europa som vill vrida tillbaka klockan. Som exempel finns det de som vill hindra oss från att kunna resa fritt inom EU, begränsa våra möjligheter att söka jobb i andra länder och begränsa vår rätt att få hjälp om vi skulle råka illa ut i det land vi råkar befinna oss.

EU är inte perfekt. Vi behöver inte ett EU som bestämmer vilken form en jordgubbe får ha, vi behöver inte ett EU som diskuterar hur en banan skall vara böjd.

Vi behöver ett liberalt EU. Ett EU som säkerställer ett fritt och öppet Europa, ett EU som säkerställer att fred, demokrati och jämlikhet inte bara är ord utan också en verklighet.

Därför tänker jag rösta på Folkpartiet Liberalerna om 100 dagar! 

 

Presentationsbild

Andreas Norstedt

Folkpartiet Liberalerna Järfälla